Skip to content

Er stress blevet “det normale” – er der altid et lettere forhøjet stressniveau og hvorfor er det så svært at håndtere?

Er stress blevet “det normale” – og er der altid et lettere forhøjet stressniveau  og hvorfor er det så svært at håndtere?

Kender du det? –  det gør mange af mine klienter, de kæmper en brav kamp mod at lade stressen snige sig ind i hverdagen, ofte opdager de den først, når den allerede har nået at påvirke  livskvaliteten

Hvordan kan det være? Når man nu har prøvet at være helt nede med stress, været sygemeldt, været i et behandlingsforløb – hvorfor er det så svært at lære og fastholde den viden, vi har fået gennem behandlingen – hvad er det, der sker?

Forleden dag havde jeg en samtale med en klient, der netop kæmpede med at håndtere og forstå hvorfor –  “jeg er jo et fornuftig, intelligent menneske, hvad er det, jeg ikke kan forstå osv.” – og så kom jeg til at tænke på, hvor svært det også er for mig – at jeg måske også altid befinder mig i et lettere forhøjet stressniveau – til trods for al min viden og erfaring med klienter gennem mange år og fra egne erfaringer.

Det fik mig til at kigge lidt på mit eget liv og adfærd – for hvad var det jeg lærte, da jeg var sygemeldt med stress, og hvad er det jeg gør i dag? – og hvordan kan det ændres?

Og jeg er sikker på, at jeg har et lettere forhøjet stressniveau – lad os kalde det hverdagsstress og det opdager jeg f.eks., når jeg tager mig tid til mig selv, ikke arbejder så meget – og til min store undren oplever jeg at:

– jeg “skynder” mig stadig

– jeg tænker i “tid”

– jeg tænker i “opgaver” og løsninger/mål

Med andre ord er jeg stadig “tidsslave” – selvom jeg egentlig har god tid, gerne vil skrive blogindlæg – men alligevel er det sådan  og det er  da tankevækkende – og hvorfor er det sådan og hvad kan det skyldes?

”Svaghed” og skyldfølelse

Stress er stadig noget tabubelagt og omgærdet af skam og skyld – og måske er det derfor, at du og jeg ikke reagerer, når vi konstaterer at stress er blevet til en fast bestanddel del af vores hverdag – at tærsklen har flyttet sig og vi er fanget igen!!!

Hverdagen og pligterne har indfanget os – jobbet, privatlivet, kravene, ambitionerne, forventningerne osv. – og ikke mindst at “alle de andre klarer det”. Så det er bare at hænge i og følge med – og så er det stressen flytter ind og bliver en del af hverdagen

Det taget tid at ændre adfærd, at skabe nye gode vaner – og vanen(erne) skal gentages hele tiden for overhovedet at blive til en ny vane

 

og det er vigtigt med den positive tilgang:

 

Jeg vil gerne blive bedre til, gøre mere af, lære mere om……………

Og ikke

Jeg skal også holde op med at stresse, at have så travlt, ………………

 

Det første skaber motivation, ønske om forandring og giver succes.

Den anden metode giver skyldfølelse, hvis det ikke lige lykkes hurtigt nok

 

Og sidst men ikke mindst – kun én forandring ad gangen

 

Ved du, hvordan du har det?

Måske ligger noget af mysteriet i denne meget enkle sætning:

 

“Hvordan ved du, hvordan du har det”?

For ved du i virkeligheden, hvordan du har det?

og er du i virkeligheden i tvivl om graden af dit stressniveau -din hverdagsstress?

Ja, hvordan mærkes det egentlig – jo måske er mit humør et pejlemærke, det kan også være at kroppen kan give mig svar, har jeg ondt – næ, har jeg spændinger – ja lidt men så kan jeg jo bare få massage, kropsterapi osv. Så måske er det blevet nemmere “bare at behandle sig ud af”, hvordan jeg har det – i stedet for at gøre noget ved årsagerne.

 

Denne strategi holder så længe du og jeg ikke rammer stressloftet – for så virker det ikke mere.

 

Hvad velbefindende er for dig og for mig – det er selvfølgelig individuelt, men der er nok noget, der er fælles – så måske har du lyst til at prøve at undersøge

 

“hvordan du ved, hvordan du har det”?

 

Den øvelse lavede jeg tit, da jeg var stressramt – og det gjorde du sikkert også

 

Hvad gør jeg ved det?

Du har sikkert lært en masse gode øvelser og strategier, og nogen af dem bruger du en gang i mellem og andre har du helt glemt – de blev aldrig til en vane

 

Både i mit job og privat ved jeg, hvad der virker, og det ved du sikkert også – f.eks.:

 

– meditation

– afspænding/yoga

– vejrtræknings øvelser

– natur

– ro

 

og meget mere

 

Og du kan sikkert tilføje en række andre gode ting, som du har lært og haft gavn af – dengang. Og nogen af dem bruger du en gang i mellem, og andre har du helt glemt – de blev aldrig til en vane

 

Fælles for alle de gode ting er, at de har effekt ved alvorlig stress – men hvad med den hverdagsstress

 

For mig har det betydning at have en fornemmelse af kontrol over mit liv – at føle at jeg og ikke stressen sætter kursen i mit liv –

Og jeg tror, det har noget at gøre med hvilken tilgang jeg har til stress – dvs hvad er mit perspektiv

 

Hvilken tilgang har du til hverdagsstress og dens indflydelse på dig – Hvilke perspektiver har du på stress og den medfølgende ubalance i livet?

 

Lad os lege lidt med at perspektivere

Så hvilke tanker, forestillinger og følelser har du, når du tænker på den hverdagsstress og hvad betyder det mon for den måde, du håndterer det?

 

Er det f.eks.: “jeg er træt af at være stresset”, “hvorfor kan jeg ikke ændre det” “det må være mig, der er noget galt med”, “det går aldrig godt”

 

Prøv lige at forestil dig, hvilken effekt disse perspektiver har på hverdagsstress

 

Lad os prøve at se det med andre og mere kærlige øjne

 

“Jeg mærker lidt stress, det må jeg lige tage mig af”, “jeg har det godt med at være den jeg er”, “jeg er god til at stoppe op i tide”

 

Kan du mærke forskel?

 

Jeg håber at dit forsøg med at reformulere din opfattelse af din stress/skifte perspektiv, giver mening for dig. Og se stress som en konsekvens af den tid, vi lever i og ikke fordi du ikke er stærk nok/effektiv nok/lykkelig nok/dygtig nok ………….

 

Jeg vil gerne give dig 3 gode råd:

 

  1. Start med at spørge dig selv hvordan du har – det tager tid at få svar – vær tålmodig

 

  1. Hav omsorg for dig og det du mærker

 

  1. Hav respekt for dit liv, dine behov og vær stolt af den du er – og prøv at leg lidt med perspektivering

 

Rigtig god fornøjelse

 

Karen

 

PS: Hvis du synes om mit indlæg, må du meget gerne dele det – og tak fordi du tager dig tid

 

 

 

Back To Top

Ved fortsat at bruge sitet, accepterer du brugen af ​​cookies mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Acceptér herunder, betragtes dette som din accept

Luk